Kurdeşen (Ürtiker) Nedir?
Toplumda sık olarak görülen deri ve mukozaları(dil,dudak,damak vb) etkileyebilen bir hastalıktır. Toplumda ki insanların yaklaşık %20 'si yaşamları boyunca en az birkez ürtiker atağı geçirmektedir. Hastalık altı haftadan kısa sürerse akut, uzun sürerse kronik ürtiker olarak adlandırılır.
Neler ürtikere neden olabilir?
İlaçlar (antibiyotikler, ağrı kesiciler, kas gevşeticiler)
Tiroid bezi hastalıkları
Enfeksiyonlar (viral enfeksiyonlar, diş çürükleri, sinüzit, idrar yolu enfeksiyonları, vajinal enfeksiyonlar vb
Stres
Kabuklu yemişler
Kabuklu deniz ürünleri
Ambalajlı / işlenmiş gıdalar
Gıda boyaları, içecek renklendiriciler
Bunların yanında bazı fiziksel uyaranlar da ürtikere yol açabilir. Basınç ürtikeri uzun süre yürüme sonrası ayak tabanlarında ağrılı şişlikler veya uzun süre poşet taşımaya bağlı avuç içinde karıncalanma, kaşıntı, kızarıklık veya ağrı şeklinde ortaya çıkabilir. Güneş de ürtikere neden olabilir. Bu gibi durumlarda kişi tipik olarak bu maruziyetlerden sonra şikayetlerinin ortaya çıktığını tarifleyebilir.
Ürtiker tedavisinde neler kullanılır?
Ürtiker tedavisinde kullanılan ana ilaçlar antihistaminiklerdir. Antihistaminiklerin dozları hastalığın şiddetine göre kontrollü olarak arttırılabilir. Antihistaminiklere dirençli olgularda kısa süreli sistemik steroid kullanılabilir. Ayrıca antihistaminiklere dirençli hastalarda ayda bir olarak uygulanan iğnelerde bulunmaktadır.
Ürtiker tanısı olan hastalar ne zaman acil servise başvurmalıdır?
Ürtiker hastalarında dönem dönem deride oluşan kızarıklıklara ek olarak dudaklar dil, nefes borusunda şişmeler meydana gelebilir. Bu durumda etkilenen kişi solunum sıkıntısı çeker. Bundan dolayı bu semptomları gelişen ürtiker hastaları mutlaka acil servise başvurmalıdır.
Muayene randevusu oluşturmak ve merak ettiklerinizi danışmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.